lunes, 18 de septiembre de 2023

FestNits 2023


La vintena edició del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic, que es va celebrar del 18 al 23 de juliol a la capital d'Osona, va tenir un total de 46 títols a la seva graella (36 llargmetratges i 10 curts).  Drama, fantasia, acció, animació, arts marcials, thriller, documental… programació que Quim Crusellas, juntament amb la resta d'equip, preparen amb cura cada any per fer de Les Nits un esdeveniment únic per gaudir amb la família amb activitats per als mes petits, a mes a mes de les típiques relacionades amb la cultura asiàtica i el seu menjar temàtic cada nit a la Bassa dels Hermanos amb una projecció gratuïta del país amfitrió.


El Premi Honorífic del Festival va ser per al llegendari actor japonès d'arts marcials Yasuaki Kurata. En honor a la seva carrera, es va projectar un clàssic restaurat com Fist of Legend (1994). Considerada per molts com una de les grans pel·lícules d'arts marcials de la història, Kurata comparteix repartiment amb Jet Li.



JAPÓ


Anime Supremacy!, ens introdueix a la indústria de l'animació japonesa i els seus clarobscurs amb una nouvinguda a la indústria de l'anime que treballa i competeix per crear el millor i més popular anime de tots els temps.

Good Morning Sleeping Lion, Kazuma Kujo va ser assignat a l'ídol Reimi Watanabe, que un dia va decidir complir el seu somni de convertir-se en actriu fent una audició a un popular drama. Però hi ha alguns problemes com un grup misteriós conegut com a Grim Reapers que van per la Reimi. Aquest gerent de mitjana edat amb una resistència en declivi podrà protegir el seu talent dels que la perjudiquen?

Baby Assassins, dirigida per l'enfant terrible Yûgo Sakamoto, es una comèdia negra sobre dos adolescents amb pulsions homicides que no troben el seu lloc al món. També es va poder gaudir de la seva continuació BABY Assassins 2 Babies


ÍNDIA


Vikram, on podrem veure com un cas de terrorisme implica tres homes. Amar, el líder d’un equip d’operacions especials encarregat d’investigar els assassinats comesos per una banda d’emmascarats; Sandham, el líder d'aquesta banda, i el misteriós Karnan.

KKBKKJ, Salman Kahn interpreta el germà gran d'una gran família que es nega a casar-se perquè vol tenir cura dels tres germans menors. Però un bon dia coneix una dona que el fa perdre el nord. Les coses agafaran un gir inesperat ple d’acció descontrolada.


XINA


Ride On pel·lícula que va inaugurar el certamen. És una comèdia d'acció protagonitzada per Jackie Chan i que va ser un gran èxit a la Xina a principis d'aquest any, on podem veure un vell especialista reconciliar-se amb la seva filla mentres intenta recuperar el seu caball.

Sakra, Donnie Yen una de les grans estrelles xineses de les arts marcials, que també dirigeix la pel·lícula ens presenta aquesta llegenda èpica plena d’acció. 

Once Upon a Time in Hong Kong, que reflecteix els anys 70 a Hong Kong, marcats per la corrupció policial, amb una trama plena de intriga i acció.


COREA DEL SUD


Thunderbird, l'actor Lee Jae-won debuta en direcció amb una trepidant aventura nocturna on tres personatges persegueixen un mateix cotxe ple de diners.

Drive, Yuna és una famosa i arrogant youtuber que, després d'una borratxera, es desperta al maleter d'un cotxe, des d'on ha de retransmetre i monetitzar el segrest a benefici del raptor.

Special Delivery, protagonitzat per Park So-dam (Paràsits), ens mostra una conductora que transporta tota mena de mercaderies perilloses, incloses persones, amb un 100% d'èxit… Fins que li toca portar un nen que li genera un maldecap inesperat.

The Killer, de Jae-Hoon Choi, una festa d'adrenalina i acció sobre un assassí a sou retirat a qui l'encàrrec aparentment senzill de cuidar una noia adolescent que el torna a arrossegar pel camí de la violència.

Mother Land, de Park Jae-beom, un conte de fades sobre una nena que ha de trobar una figura mitològica sanadora per curar la seva mare. Una història ambientada en una tundra àrtica animada amb stop-motion i amb un missatge ecològic transparent i necessari.


PALMARÈS


El palmarès del festival va comptar amb el Premi del Públic per a Gelat de moniato, pel.lícula xinesa que tracta d'un nen que passa un estiu molt especial amb la seva àvia i l'oncle, i que va impressionar a molts del assistents amb les seves famílies.



El Premi del Jurat, format per Raquel Barrera, el ja veterà cineasta de l'horror Jaume Balagueró i l'emergent figura de Paul Urkijo, van fer guanyadora:

Next Sohee, segon llarg de la cineasta coreana July Jung, i protagonitzat per Bae Doona (Broker), arriba a Vic després de ser premiat en multitud de festivals internacionals i tancar la Setmana de la Crítica del Festival de Cannes 2022. La trama segueix el rastre d'una noia a qui les pressions socials i laborals porten a prendre una decisió extrema, i narra la posterior investigació.



El Premi Critica va ser per Harvest Moon, de Mongòlia, on un xef i un nen de deu anys, cap dels quals coneix els seus pares biològics, es fan amics quan el primer torna de la ciutat per homenatjar el seu avi moribund.



¡Això es tot Nitomans!

©Martín Blázquez

No hay comentarios: