lunes, 12 de febrero de 2024

Bob Marley: One Love de Reinaldo Marcus Green. Sopa de peix, fruites i xampany


Algú cop quasi totes hem sentit parlar de com la música pot influir en la vida i en la societat, però pocs hi ha de músics tan amplament coneguts per aquesta gesta. Un d’ells és Bob Marley, que amb les seves lletres reivindicatives i el seu concert quan torna a Jamaica, després de l’exili en Londres, pot canviar el rumb d’un país i potser de tot un continent i influenciar músics tan importants com Eric Clapton, qui ha donat veu a "I shot the Seriff".

La pel·lícula ha estat cuidada al més mínim detall per tots que l’han fet realitat, els seus fills i amics que el coneixien, així com els mateixos actors i actrius, han treballat al peu del rodatge per tal que la interpretació excepcional de l’actor, Kingsley Ben-Adir, triat pel Ziggy Marley, expresses el caràcter i la humanitat de Bob Marley, però sense caure en una simple imitació.

Encara que sigui la primera pel·lícula biogràfica del cantant, per la qual la iniciativa per produir va sorgir de la mateixa família del músic, se centra únicament en un període dels anys setanta, des de l'intent d'assassinat en 1976 fins als seus dos anys d'exili a Londres, la gravació del disc Exodusi el seu retorn a Jamaica en 1978 per a un concert que ajudaria a alleujar les tensions polítiques al seu país.

A la impecable banda sonora de la pel·lícula recrea dos concerts remarcables d'aquests anys: Smile Jamaica, de 1976, dos dies després de l’intento d’assassinat, i One Love Peace Concert, de 1978. Stephen, un altre fill de Marley, que va treballar com a supervisor musical, va contractar músics jamaiquinos joves per a tornar a gravar diversos temes d'aquests concerts. Un d'aquests músics és Aston Barrett Jr., fill del baixista de The Wailers  i líder actual de la banda.

Durant les escenes musicals, el que s’escolta és la veu original de Bob Marley, però l’actor que li interpreta, Kingsley Ben-Adir, va prendre classes de cant i guitarra per a poder fer-ho també, encara que només li ho escolti en uns pocs passatges, com la recreació de la zapada (improvisació musical) que derivaria en Exodus.

Les meves favorites son “Turn Your Lights Down Low" i "Three Little Birds".

La part gastronòmica

Pocs són els moments gastronòmics de la pel·li, però quan apareixen estan molt relacionats amb la vida de gent de mar, tal com era Bob Marley, nascut a Nine Mile, i als que l’envoltaven, a l’illa de Jamaica. En una escena apareix Bob Marley i la seva parella Rita Marley allunyant-se d’una barca de pesca amb cistelles a les mans, que entén que porten peixos o altres fruits de mar. En altra escena, quan pregunta que hi ha per sopar, un dels seus amics, també portant una cistella, contesta: “Sopa de pescado” (sopa de peix

¿Que hay para cenar? _Sopa de pescado!

Una escena de la cuina d’una casa a Jamaica, apareix dues vegades, la primera quan hi ha uns cistells de fruites, cebes tendres penjades a la paret i Bob Marley està jugant amb unes fruites i entra el tirador que li dispara i en la segona escena, la cuina està tot buida, només amb un parell d’olles i quan Bob Marley perdona el tirador, és una escena commovedora…

Altres escenes són de celebració amb xampany, després dels concerts.

FITXA TÈCNICA

Pel·lícula (títol original) Bob Marley: One Love, basada en la vida de Bob Marley | Any 2024 | Director Reinaldo Marcus Green | Gèner: Biogràfic, Música | Duració 104 min | Música Frank E. Flowers | Distribució Paramount Pictures | Escenari principal Londres i Jamaica | Troba al teu cinema des de la pàgina oficial de la pel·lícula

Et pot interessar

Culinària

Llibre de cuina jamaicana

@patriciabarbosa  @bcncookbookclub

No hay comentarios: