sábado, 13 de marzo de 2010

Calella... Iglesia de Santa Maria y Sant Nicolau











Esta iglesia neoclásica con portal barroco, se empezó a construir en el año 1539, pero en 1747 el campanario se hundió y quedó destrozada. Se volvió a reconstruir y en 1936 fue quemada. Se prosiguió su reconstrucción y en 1951 pudo ser, por fin, inaugurada.
Se situa en pleno centro histórico de la ciudad, a pocos metros del ajuntamiento. En la calle Jovara 102, 08370 Calella.
En el portal vemos muy deteriorado, puedo imaginar por los efectos de la salinidad del mar, las cabezas de los doce apóstoles (obra de Jean de Tours).
Por su indudable valor historico, adjuntamos aquí en el idioma original (Catalán) una parte del libro “Cronologia de Calella” escrito por Mn. Ignacio Colomer.
"El nom de Calella ve d'una petita cala al Cap Aspre, on naixeria la nostra població. En el temps dels romans, ja existia algun habitacle isolat tant al Turó del Roser com a d'altres indrets de la rodalia. S'ha recollit força material arqueològic d'aquella època que es pot veure al Museu Arxiu de la ciutat.

Època Medieval
El territori va pertànyer el segle XXI a Sant Pere de Riu i al Castell de Palafolls. Dos segles més tard fou incorporat a Montpalau pels senyors de Ses Agudes. A mitjans del segle XI, ja es troba el veïnat de Capaspre, barri de pescadors. Hi havia una torre de defensa i es va construir una ermita, prop del “Camí Fondo”, dedicada a Sant Quirze i un altra dedicada a Sant Elm.
El 1.113 la jurisdicció civil era dels Cabrera i l'any 1.246 l'eclesiàstica depenia de Breda.
L'any 1.285, els francesos incendien diverses cases del veïnat calellenc.
1.327 S'estableix el mercat setmanal.
1.338 Els Cabrera atorguen la Carta de Poblament al Mercadal de Calella.
1.400 La batllia de Montpalau es trasllada a Calella. L'esperit comercial dels calellencs s'embrancà de seguida en activitats nàutiques.

Segle XVI
1.521 Calella fou saquejada pels pirates de la moreria.
1.525 Es gestiona a Roma la construcció d'una parròquia pròpia que, tres anys més tard, és erigida en honor de la Mare de Déu i Sant Nicolau.

Segle XVII
1.644 El dia 12 de setembre la confraria del Santíssim fou agregada amb tots els honors i privilegis a la Minerva de Roma. El dia 23 de setembre es celebra la Festa Major de la Minerva. El dia 16 de juny els calellencs van acollir unes relíquies de Sant Quirze i Santa Julita i han conservat la Festa Major “petita” en aquesta data.

Segle XVIII
1.716 Pel Decret de Nova Planta, el batlle, els jurats i els consellers son substituïts per l'alcalde, els sindicats i els regidors.
1.747 La torre del campanar s'enfonsa i desapareix l'església.
1.755 El dia de la Festa Major de la Minerva, s'estrena el temple nou. 1.767 S'instal·la el primer teler a Calella, la qual cosa fa començar la indústria tèxtil amb la fabricació de mitges de cotó.
1.790 Es construeixen alguns vaixells de 70 tones i 60 barques de pesca.

Segle XIX
1.807 S'estrena l'edifici de la Casa de la Vila.
1.808 Les tropes de Napoleó saquegen Calella.
1.819 Els Pares Escolapis estrenen edifici.
1.820 Els patrons de Calella, Sant Quirze i Santa Julita, són acollits a la capella de Sant Elm, que després s'anomenarà de Sant Quirze.
1.821 Les milícies liberals expulsen el Pares Caputxins.
1.850 Construcció de les torretes de telegrafia òptica i militar.
1.853 Comença el primer registre civil a Calella.
1.857 Comencen les obres del ferrocarril, continuant-se la línia Barcelona-Mataró.
1.859 S'inaugura el Far, substituint l'antiga torre de defensa, construïda l'any 1.547
1.861 Arriba el tren per primera vegada a Calella.1.862 La Companyia de Maria inaugura el seu convent-col.legi.
1.875 Neix a Calella la institució de les religioses Josefines.
1.881 Els frares de Sant Agustí, s'estableixen a l'antic convent dels caputxins.

Segle XX
1.925 El 14 de març, Calella va rebre el títol de ciutat.
1.930 Calella engrandeix el seu terme municipal fins el Rierany dels Frares.
1.932 Es declara que Calella és a la comarca del Maresme.
1.942 La parròquia estrena reconstrucció parcial i tres anys més tard, els frares.
1.952 Arribada dels primers turistes a Calella. Comença per a Calella una nova era.
1.976 És inaugurat el Casal de Fàtima.
1.977 La residència de Sant Agustí és cedida a l'Obra de Maria, que acull persones grans.
1.980 S'inaugura el MuseuArxiu.

La història del Turisme
La ciutat de Calella, situada en el litoral mediterrani, es troba a una distància de 50 km. tant de Barcelona com de Girona. A l'antiguitat va ser parada obligada de les diligències que unien ambdues capitals. Aquesta, aleshores vila, es trobava situada exactament a una jornada de la sortida i al seu hostal coincidien les diligències que al matí sortien de les dues ciutats. A les àmplies dependències de l'hostal, hi havien pernoctat egregis viatgers, rics comerciants, personatges importants nacionals i estrangers als quals les seves ocupacions els obligaven a desplaçar-se pel llavors anomenat Camí Ral, que en llargues jornades ens unia amb la resta d'Europa. Això va durar molts lustres fins que, el 1886, el ferrocarril va reduir les distàncies, la qual cosa va fer que el nombre de viatgers que passaven per l'hostal es reduís.A mitjans del segle XX, uns altres viatgers varen arribar a Calella atrets per la bellesa del poble, la seva platja, les seves cales, la benignitat del clima i un mar tranquil d'aigües transparents. Va començar per a Calella una nova era, la del turisme, amb l'arribada del primer turista, l'any 1952. Tot el poble es va abocar per rebre'l adequadament. Es van construir hotels moderns i confortables, i aixòva fer que Calella fos coneguda com la “Capital Turística de la Costa del Maresme”. Copyright de D. Jaime Bagó.

No hay comentarios: